Op het voorgezet onderwijs kunnen leerlingen op allerlei manieren met het thema energie aan de slag. Alle onderstaande onderwijsmaterialen en projecten maken gebruik van het Energietransitiemodel. De programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met of door professionals in het onderwijs.

Gebruik de programma’s zoals u het wilt. Van een paar korte lessen tot een volledige integratie van het thema energie in het onderwijs. Alles is direct en zonder voorbereidingstijd te gebruiken. Zie onderstaande lijst voor de mogelijkheden.

  • 4 verschillende lesmaterialen (bovenaan de lijst)
  • 3 verschillende projectdagen (onderaan de lijst)


Lessen Energietransitie

Aangeraden niveau: 3 HAVO/VWO, 4 VMBO
Tijdsbestek: 2 tot 11 lesuren

Nu online! Kies uit 11 gratis lessen met elk één thema over de energietransitie. Omdat energietransitie een multidisciplinair thema is zijn de lessen geschikt voor verschillende vakken. De voorbereidingstijd voor de docent is minimaal. De afgelopen jaren hebben al tienduizenden leerlingen kennisgemaakt met het materiaal.
BEKIJK DE BESCHIKBARE LESSEN HIER ⤍


De Jouw Energie van Morgen Truck

Aangeraden niveau: VWO
Tijdsbestek: projectdag
Energy Game

Het populairst is momenteel de Jouw Energie van Morgen Truck die bij u langskomt op school met een uitschuifbare trailer tot een volwaardig klaslokaal. De truck is uitgerust met een windmolen, zonnepanelen en iPads. Hiermee gaan leerlingen aan de slag om het thema energietransitie te ontdekken. Leerlingen maken onder andere zelf zonnepanelen en vullen onder begeleiding van de docent een simpele versie van het Energietransitiemodel in.
GA NAAR DE WEBSITE VAN DE TRUCK ⤍


Lesmodule De Energiecrisis

Aangeraden niveau: vanaf 3 HAVO/VWO
Tijdsbestek: projectdag(en)
Practicum

De Energiecrisis is een onderwijsmodule voor het middelbaar onderwijs. In èèn of twee lesdagen gaan leerlingen aan de slag met de vraag of Nederland duurzaam kan. De module begint met een interactieve presentatie waarin de huidige stand van de energie- en klimaatwetenschap wordt gepresenteerd. Vervolgens gaan leerlingen zelf aan de slag met het Energietransitiemodel, zonnepanelen en een debat- opdracht. Het project wordt afgesloten met een quiz en een prijsuitreiking. Tijdens alle onderdelen wordt er aandacht besteed aan kritisch nadenken. Wilt u dat wij bij u op school langskomen, of heeft u andere vragen, bezoek dan vooral de website en neem contact met ons op.
BEKIJK DE WEBSITE ⤍


Lesmodule Modelleren Energieverbruik van Vervoer

Aangeraden niveau: Natuurkunde VWO bovenbouw
Tijdsbestek: 6 tot 14 lesuren

Modelleren is een verplicht onderdeel van het VWO Natuurkunde eindexamen, omdat het ontwerpen en gebruiken van een Natuurkundig model leidt tot inzicht en begrip. Een goed model koppelt theorie aan de werkelijkheid, bijvoorbeeld het koppelen van Mechanica aan het energieverbruik van vervoer. Deze module maakt via een API gebruik van de rekenmachine van het Energietransitiemodel.

Deze module maakt gebruik van het Energietransitiemodel, maar wordt niet door Quintel onderhouden.

In deze praktische opdracht ontwerpen leerlingen zelf een Natuurkundig model in Coach dat het energiegebruik berekent voor een willekeurige auto en een willekeurig parcours. In het tweede onderdeel wordt dit model gebruikt voor een analyse van de vervoerssector. In het laatste onderdeel breiden leerlingen het model uit met een onderwerp dat ze zelf kunnen kiezen.

START DE GRATIS MODULE ⤍