Lessen voor MBO

online lesmodules

spelenderwijs leren

Voor het MBO hebben wij een speciale module ontwikkeld over warmte en isolatie. Docenten kunnen deze module zelfstandig inzetten. Studenten kunnen daarnaast aan de slag met de educatieve games van het Energietransitiemodel. Hieronder vindt u meer informatie over deze mogelijkheden.

Bouwkunde, Installatietechniek

lesmodule

Start de module ⤍

Lesmodule over warmte en isolatie Ontdek het huis van de toekomst

Deze module gaat helemaal over isolatie van woningen en is daarom vooral interessant voor bouwkundige of installatietechnische opleidingen op MBO of HBO niveau. Je leert hoe warmte verloren kan gaan in een woning en dat is best ingewikkeld om in één keer voor een hele woning te berekenen. Deze module behandelt daarom stapsgewijs de volgende hoofdstukken:

  1. De warmtestroom door een enkele muur;
  2. De warmtestroom door een spouwmuur;
  3. De terugverdientijd voor het isoleren van een spouwmuur;
  4. De warmtestroom door een volledige woning;
  5. De impact van isolatie voor heel Nederland.

In de module kun je zelf aan de slag om te zien welke invloed je keuzes hebben. De module is zo opgebouwd dat je er stapsgewijs doorheen kunt lopen, maar je kunt ook ook direct naar één van de hoofdstukken doorgaan. De module maakt gebruik van het Energietransitiemodel, maar wordt niet door Quintel onderhouden.

Educatieve games van het Energietransitiemodel

Op het ROC van Amsterdam wordt gewerkt met de Energy Game van het ETM. Hierbij kunnen studenten spelenderwijs een duurzaam energiesysteem of huis maken.

In de Energy Game kunnen leerlingen experimenteren met vraag en aanbod van elektriciteit. Als ik iedereen elektrisch laat rijden, hebben we dan nog wel voldoende energie? Door een aantal simpele schuifjes te verplaatsen kan je meer, of minder windmolens inzetten; meer of minder huizen isoleren. Door middel van een puntenscore merk je hoe goed je het doet. De Energy Game heeft twee verschillende versies: eentje voor 'het huis' en eentje voor 'het land'.

Speel de Energy Game ⤍

Iedereen

1-2 lesuren