Voortgezet onderwijs

Op het voorgezet onderwijs kunnen leerlingen op allerlei manieren met het thema energie aan de slag. Alle onderstaande onderwijsmaterialen en projecten maken gebruik van het Energietransitiemodel. De programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met of door professionals in het onderwijs.

Gebruik de programma’s zoals u het wilt. Van een paar korte lessen tot een volledige integratie van het thema energie in het onderwijs. Alles is direct en zonder voorbereidingstijd te gebruiken. Zie onderstaande lijst voor de mogelijkheden.

 • 4 verschillende lesmaterialen (bovenaan de lijst)
 • 3 verschillende projectdagen (onderaan de lijst)

_____________________________________________________________________________

Lessen Energietransitie

 • Aangeraden niveau: 3 HAVO/VWO, 4 VMBO
 • Tijdsbestek: 2 tot 11 lesuren

Nu online! Kies uit 11 gratis lessen met elk één thema over de energietransitie.

Omdat energietransitie een multidisciplinair thema is zijn de lessen geschikt voor verschillende vakken. De voorbereidingstijd voor de docent is minimaal. De afgelopen jaren hebben al tienduizenden leerlingen kennisgemaakt met het materiaal.

Download de beschikbare lessen hier.

_____________________________________________________________________________

EnergyXploreLab

Huizenmodule

 • Aangeraden niveau: Onderbouw HAVO/VWO, VMBO
 • Tijdsbestek: 1 á 2 lesuren

Op EnergyXploreLab worden twee opdrachten aangeboden voor de Light versie van het Energietransitiemodel. Met deze versie kun je je huis van de toekomst verduurzamen. De eerste opdracht op EnergyXploreLab kan in ongeveer één á twee lesuren gegeven worden en laat leerlingen kennis maken met het ETM en nadenken over hun eigen energiegebruik thuis. De XL opdracht stuurt leerlingen de straat op om buurtbewoners te adviseren over hun energiegebruik.

_____________________________________________________________________________

Lespakket bij de Bosatlas van de Energie

 • Aangeraden niveau: alle niveausBosatlas van de Energie
 • Tijdsbestek: lespakket van 10 opdrachten

Het Energietransitiemodel wordt gebruikt in enkele van de opdrachten rondom de Bosatlas van de Energie. In de zomer van 2013 zijn 21.000 examplaren van deze nieuwe Bosatlas verspreid onder alle Voortgezet Onderwijsscholen van Nederland. Het lespakket behorende bij de atlas kan hier gratis gedownload worden. Er is een versie geschikt voor de onderbouw van het VO en een voor de bovenbouw. De Bosatlas kan besteld worden via de site van de Bosatlas van Noordhoff Uitgevers.

_____________________________________________________________________________

Lesmodule Modelleren Energieverbruik van Vervoer

 • Aangeraden niveau: Natuurkunde VWO bovenbouw
 • Tijdsbestek: 6 tot 14 lesuren

Modelleren is een verplicht onderdeel van het VWO Natuurkunde eindexamen, omdat het ontwerpen en gebruiken van een Natuurkundig model leidt tot inzicht en begrip. Een goed model koppelt theorie aan de werkelijkheid, bijvoorbeeld het koppelen van Mechanica aan het energieverbruik van vervoer. Deze module maakt via een API gebruik van de rekenmachine van het Energietransitiemodel.

In deze praktische opdracht ontwerpen leerlingen zelf een Natuurkundig model in Coach dat het energiegebruik berekent voor een willekeurige auto en een willekeurig parcours. In het tweede onderdeel wordt dit model gebruikt voor een analyse van de vervoerssector. In het laatste onderdeel breiden leerlingen het model uit met een onderwerp dat ze zelf kunnen kiezen.

De praktische opdracht is gratis beschikbaar op vervoer.energietransitie.info. Deze brochure bevat meer informatie. Deze module maakt gebruik van het Energietransitiemodel, maar wordt niet door Quintel onderhouden.

_____________________________________________________________________________

De Jouw Energie van Morgen Truck

 • Aangeraden niveau: VWO
 • Tijdsbestek: projectdag

Het populairst is momenteel de Jouw Energie van Morgen Truck die bij u langskomt op school met een uitschuifbare trailer tot een volwaardig klaslokaal. De truck is uitgerust met een windmolen, zonnepanelen en iPads. Hiermee gaan leerlingen aan de slag om het thema energietransitie te ontdekken. Leerlingen maken onder andere zelf zonnepanelen en vullen onder begeleiding van de docent een simpele versie van het Energietransitiemodel in. Voor boekingen kunt u terecht op de website van de Truck.

_____________________________________________________________________________

De Leskist Energietransitie

 • Aangeraden niveau: onderbouw/VMBO
 • Tijdsbestek: projectdag

De leskist wordt aangeboden door het Team Duurzaam Onderwijs en is geschikt voor een projectdag Natuurkunde voor 2 of meer klassen. Met de leskist experimenteren leerlingen met verschillende opstellingen van zonnepanelen en windmolens en proberen ze een stad van elektriciteit te voorzien. In het theoriegedeelte wordt aandacht besteed aan de Light versie van het Energietransitiemodel en smart grids. Wilt u gratis gebruik maken van de mogelijkheid om mee te doen aan de pilot, neem dan contact met ons op! Meer informatie over de leskist kunt u ook vinden op de website van Klimaatonderwijs.nl.

Bekijk hieronder ook de promo voor de leskist:

_____________________________________________________________________________

Lesmodule De Energiecrisis

 • Aangeraden niveau: vanaf 3 HAVO/VWO
 • Tijdsbestek: projectdag(en)

De Energiecrisis is een onderwijsmodule voor het middelbaar onderwijs. In èèn of twee lesdagen gaan leerlingen aan de slag met de vraag of Nederland duurzaam kan. De module begint met een interactieve presentatie waarin de huidige stand van de energie- en klimaatwetenschap wordt gepresenteerd. Vervolgens gaan leerlingen zelf aan de slag met het Energietransitiemodel, zonnepanelen en een debat- opdracht. Het project wordt afgesloten met een quiz en een prijsuitreiking. Tijdens alle onderdelen wordt er aandacht besteed aan kritisch nadenken. Wilt u dat wij bij u op school langskomen, of heeft u andere vragen, bezoek dan vooral onze website en neem contact met ons op.

In deze video wordt een impressie gegeven van de lesmodule:

_____________________________________________________________________________

One thought on “Voortgezet onderwijs

 1. Pingback: 3 lespakketten over duurzaamheid